Събитията около студените дни, в които енергийната система колабира, със сигурност ще родят много разследвания в бъдеще. Безогледното управление на енергетиката в този момент е нанесло щети на държавата за стотици милиони, и фактите вече започват да излизат.

Малко между редовете, и без да се посочва виновник, дойде новината за погрома в язовир "Въча". Първо я пусна ощетен инвеститор във Фейсбук. След дни на мотаене, БНТ направи репортаж, от който се видя пълният погром в язовира.

За да произвеждат ток панически, герберите брутално са източили язовира. Това го е пресушило практически, а стигането до дъното е ликвидирало цялото рибовъдно стопанство там. То е изградено с над 1 милион евро европейски пари. Сега държавата ще трябва да ги връща на Брюксел.

Абсурдното е, че това е направено, за да се добие ток за няколко стотин хиляди лева. Брутна цена. Печалбата е в десетки хиляди. Заради този приход, е ликвидиран обект за милиони, изтребена е и рибата. Тя предстои да тръгне по течението надолу и да отрови цялата река. Може да задръсти и тръбите в хидро съоръженията надолу.

И всичко това се случи, защото олигарсите на ГЕРБ искаха да продължат да изнасят ток, а други олигарси - американските централи, не са си изпълнили задължението да поддържат "студен резерв". Т.е. за частниците всичко да е ОК, да си вземат парите, а какво става назад по веригата - държавата да се оправя. Абсурдното е, че държавата плаща реки от пари за "студен резерв", но не може да си ги вземе обратно, ако резервът се окаже липсващ при нужда. Излиза, че години сме плащали за нищо. За една лъжа.

А в случая с "Въча" максималното възможно наказание за източването на язовира е 25 хиляди лева глоба. Съсипваш обект за милиони, глоба 25 хиляди...

Всичко случило се е абсолютно криминално престъпление и обвинени ще има съвсем скоро. Така не се управлява енергетика. Така се руши енергетика...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com