Резултат с изображение за trump russia

Докато американската представителка в ООН изнася пламенни речи срещу Русия и се кълне, че санкциите ще останат, "докато Русия върне Крим", в същото време президентът Тръмп, чрез Министерството на финансите, реално започна намаляване на санкции. Това се случи, след като изпълняващият длъжността "секретар" на хазната подписа заповед за "доуточнение", отнасяща се до някои високо-технологични продукти. След него, вече няма забрана въпросните технологии да се изнасят за Русия.

Става дума за системи, на единична стойност "до 5000 долара". Анализаторите сочат, че дефиницията покрива основно софтуера на Майксрософт, както и ниския и средния клас мрежови устройства на Cisco. И двете компании се оплакаха на Белия дом още по времето на Обама, за това че не могат да продават в Русия и губят милиони, заради санкциите. Въпросните санкции удряха Федералната служба за безопасност (наследника на КГБ), считана за замесена в окупацията на Крим. От друга страна обаче, от съображения за сигурност, в Русия именно ФСБ единствена има право да купува определени технологии, с цел да ги провери дали нямат "задни вратички", които да се ползват за шпионаж. Така чрез забраната за ФСБ реално се отряза значителен пазар на няколко американски корпорации.

Самият Тръмп твърди, че "никакви санкции не е премахвал". Формално е прав, той не е променял указите на Обама. Но го е направил неговият и.д. министър, чрез акт от по-нисък клас. Т.е. същото, което става и в България - парламентът приема закон, а после правителството с подзаконов акт приема друго. Типична схема в демокрация.

Въпреки, че формално се измъква, подобно решение е напълно в синхрон с общата политика на Тръмп да насърчава американския бизнес. Той жертва някакъв външнополитически интерес, за да докара пари на американски корпорации, които плащат данъци в САЩ.

В Русия решението се приема позитивно, защото е съвсем очевиден "пробив" в санкциите. По отношение на софтуера на Майкрософт, реално Русия би загубила. Защото заради санкциите, тя можеше да си го ползва нелегално, каквото и се случваше. Но при мрежовите технологии на Cisco, определено руската администрация ще получи нови придобивки и достъп до по-качествени решения. Не че и до момента е било невъзможно да си ги купи от трета страна. Но така се оскъпяват, а и при подобни продукти е много важна поддръжката, която вече ще идва директно от производителя.

Случващото показва, че е въпрос само на време изобщо санкциите да отпаднат. Всъщност от тях повече губят западните страни, защото заради контрасанкциите, техният износ към Русия е ограничен, и е заменен от такъв от трети страни (Китай, Аржентина, Индия и пр.). В същото време основният руски износ на енергийни ресурси си остава. Така Русия дои пари от Запада и си купува стоки от други източници. Допълнително се получи и известен протекционистичен елемент - основно в производството на храни. Полските ябълки се развалят, а в Русия местното производство живна.

Все пак, от геополитическа гледна точка, Русия ще спечели много от моралния удар върху враговете и от свалянето на санкциите. Което вече е съвсем обективен факт.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com