ignatiev levskiНа чудовищната подмяна на историята следва да се сложи край, и да се спрат опитите да се контролира този народ чрез измислици и откровени лъжи. Това обяви лидерът на единствената патриотична партия ("Възраждане"), която ще се явява на изборите Костадин Костадинов.

В последните години застрашителни размери взе популярността на една абсолютна измислица - че граф Игнатиев бил виновен за смъртта на Левски, и че той лично е организирал процеса срещу него и обесването му. Тази лъжа се завъртя из Интернет от няколко платени соросоида, но абсурдното е, че много народ и вярва.

Според нея, Игнатиев, представян като някакъв прото-образ на Дарт Вейдър, подтикнал турското правителство да съди Левски не като революционер, а като "криминален престъпник". Защото за революционерство се наказвало само с каторга, а крими-контингентът отивал на бесилото. След това Игнатиев бил лично назначил съда, и българските мекерета вътре, които осъдили Апостола. Целта на Игнатиев била да предотврати това България сама да се освободи, за да има повод тук да дойде "руският имперски ботуш".

Всичко това е абсолютна глупост и гротеска, твърди Костадинов. На първо място, по това време Русия изобщо не е готова за война, и никакви руски ботуши няма планирани на Балканите. Русия тъкмо е изгубила Кримската война, в икономическа катастрофа е, има сериозни вълнения в самата нея. Няма никакви планове за война, нито е сигурно, че ще я спечели. Апропо, трудният начин, по който печели после самата война, доказва тази и неподготвеност.

На следващо място, шансът България сама да се освободи граничи с научната фантастика. След като руската армия с толкова много оръжие и войници, едва се справя, каква армия може да се създаде нелегално на турска територия? Тя би ли имало топове, флот, кавалерия, как би могла да се натренира?

И на трето, но не последно място, Игнатиев, а и който и да било посланик, не са държани в течение с процеса срещу Левски, основно защото султанът се е страхувал някой чужденец да не се застъпи за него, и да поиска да го помилват. По това време Османската империя има гигантски дългове към всички Велики сили, и ако някой я притисне за нещо, обикновено отстъпва.

Сведения за участие на Игнатиев в събитията около Левски, няма и в Османския архив, който по случайни стечения на обстоятелствата е в България - по времето на Ататюрк ни е продаден като "вторични суровини".

Въпреки всичко това, група соросоиди и грантаджии, измислиха версията за Игнатиев, и я разпространяват с русофобска цел. Гнусна лъжа е и друга тяхна теза - че руските имперски амбиции срещу България били тръгвали от Иван Грозни и едва ли не на Русия винаги основна цел на съществуването е била да окупира България. Всъщност Иван Грозни е прототипът на Дядо Иван. Той става такъв, след като отвоюва "Волжска България" от татарите и се самообявява и за "цар на българите". Но става дума за Волжска България, а самият български народ - тъй като въпросният цар е православен, го обявява за очакван бъдещ спасител от турците. Освен това, по времето на Иван Грозни, Османската империя все още е много мощна, тя е световна сила, и хипотетична война с Русия изобщо не е сигурно до какво може да доведе. Добре е да припомним, че по това време именно е първата турска обсада на Виена, а 100 години по-късно предстои и втора. Т.е. османлиите са на върха на силата си, и са в настъпление. Т.е. идеята тогава Иван Грозни да мисли да окупира България, направо граничи с лудостта.

Всичко това е една гигантска манипулация, целяща да всее раздор между България и Русия, и да се създава омраза срещу русите. Факт е, че системата работи - много хора искрено вярват в тези лъжи, твърди Костадинов и намира за необходимо да започне провеждането на държавна политика за изясняване на обективните исторически факти.

А доказаните факти са ясни - Русия не е готова за война през 70-те. Войната избухва след Априлското въстание, и то под огромен обществен натиск в самата Русия, който някои историци окачествяват като "най-революционните събития преди 1917 г." Славянските комитети на Аксаков (да това е човек, а не само име на улица) организират огромни протести в подкрепа на българите. Притиснат от риск да изгуби властта, царят се съгласява на война. Печели я едва едва, като няколко пъти е "на косъм". И веднага след като я печели, първото което прави, е да разтури славянските комитети.

На този фон, няколко подкупени говорители в България градят съвсем измислена история. Както е тръгнало, скоро може да обявят Левски и за "турски шпионин", верен на Високата порта, и поради тази причина, убит от руснаците...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com