Пълната бъркотия с държавно-частната българска енергетика изисква фундаментални решения и коренна промяна в мисленето. Това е позицията на Коалиция КОЙ. Тя предлага сериозно да се насочим към технологията на „малките модулни ядрени реактои“, и да се спрат всякакви гигантомански или екзотични експерименти, като вървящите в момента.

Малките модулни реактори са проектирани за военни цели – основно за захранване на кораби и подводници. Но сега технологията има вече цивилно приложение. Става дума за малки устройства, които например могат да се превозват с ТИР. Те имат ограничена мощност – от 10 до 100 мегавата. Т.е. най-мощният малък реактор е 10 пъти по-слаб от „хилядника“ на една АЕЦ.

Така с 10 малки реактора, които на цена ще са много под цената на един хилядник, ще имаме същата мощност. Съществува обаче и удобството въпросният реактор да не е пуснат непрекъснато. Възможно е в началото на зимата да са пуснати 5 реактора, а като стане студено да се пуснат още 5. При АЕЦ се пуска всичко и върви целия сезон, без спиране.

Малките реактори могат и да се местят. Това би спестило разходи по транспорт на енергия по далекопроводи. Т.е. ако във Варна например възникне потребление на енергия, реакторът се закарва там, и няма нужда ток да се пренася на 300 километра от Козлодуй. При нужда другаде, устройството се мести.

От гледна точка на безопасността, малките реактори носят много по-малък риск от голяма авария. Друг страничен полезен ефект е, че те могат да „доизползват“ изхабеното ядрено гориво от Козлодуй.

Но конкретно за България, най-важното предимство е, че не са нужни еднократни многомилиардни инвестиции. Може да се купи един реактор днес, друг след 2 години и т.н.

„Разглеждайте този реактор като батерия – купувате го, ползвате го, после компанията си го прибира целия и ви доставя нов“, обясни кандидатът на КОЙ в 25 МИР Добри Божилов.

Малките ядрени реактори са екологично чисти, защото не отделят никакви вредни емисии. Те могат да се разгледат дори като „зелена енергия“, стига да се спазват мерките за безопасност. Дори при аварии обаче, замърсяването не е голямо. То се локализира до няколко десетки метра. Примерите с аварии на атомни подводници показват, че засегната е само подводницата. Разбира се, цивилните реактори са много по-безопасни, защото са измислени едва след като всичко е проверено и не е бързано. Военните реактори са прилагани веднага, за да се спечели предимство срещу „врага“.

Като цена на енергията, малките модулни реактори бият всяка друга алтернатива, вкл. най-евтината в момента – електричеството от АЕЦ.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com