Ако утре Тръмп закрие НАСА, да знаете че космическата наука няма да загуби почти нищо. Възможно обаче партията на войната и на ястребите в САЩ да загуби сериозно пропагандно оръжие.

Вчера американската космическа агенция, която от години не е пращала човек в Космоса, а ползва под наем "място" в руските ракети, излезе с нови разкрития. 7 планети, на поне 3 от които е "възможно" да има вода, и следващата спекулация - следователно е "възможно" да има живот. И това се превърна в новината, както беше замислена - НАСА откри живот на 3 планети.

Та всичко това е една невъобразима глупост. Разбира го всеки начинаещ любите космолог. На 40 светлинни години, дори най-мощните ни технологии, не могат да видят нищо съществено. Установяването на наличието на планети става като ги видят като нещо като "сенки" върху звездата. Размер и плътност се смятат по чисти мистични методи, сходни с гледането в тавана и смученето на писалка. А дали има вода пък изобщо няма и мистични начини за установяване.

Всъщност, вода може да съществува на Марс. Може да съществува и на Сатурн, и на луните му, и на Уран, и на Плутон. Вода може да съществува на много места. Но дали реално съществува, нищой не знае (извън пропагандните клишета на НАСА). Всъщност, по-вероятно е да не съществува. А връзката между водата и живота не е гарантирана, всъщност е по-вероятно да не съществува никакъв живот.

Само че като навържеш може това, може онова, може трето и т.н., и се получава пропагандното клише.

В момента Доналд Тръмп е абсолютната супер-звезда в САЩ. Симпатизират му над 50% от всички американците, и поне 75% от бялото производително население. Той успешно отбива атаките на медиите на олигархията, и вече ги е превърнал в пародия, след като ги обяви за разпространители на фалшиви новини.

Нещо подобно беше постигнал Путин на американска земя, по времето на Обама. Американците вярваха повече на него, отколкото на собствените си власти. 

И тогава... изгря звездата на НАСА. Нови разкрития, вода на Марс, живот на Марс... :) Точно когато Путин даваше пресконференция и много (американски) медии я излъчваха пряко. Точно в този момент НАСА обяви "животът на Марс". Плитко, елементарно, изложиха се...

Сега на ред е Тръмп...

"To boldly go where no man has gone before..."

"Смело да отиде там, където не е стъпвал човешки крак..."

(прелюдията в началото на всяка серия на Стар Трек)

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com