Промяна само на 5 часа в учебната програма на средните училища може да донесе драстичен ръст на БВП, обявиха от Коалиция КОЙ. Разглеждайте въпроса като икономическа, а не като образователна реформа. А неумението на досегашните политици да го направят – като политическо скудоумие.

Ако се въведат 5 часа седмично обучение по информационни технологои, на мястото на други дисциплини, с по-малък икономически ефект (вкл. дори дисциплината „Икономика“), само след 2 години ще започнем да виждаме първите резултати.

В момента на пазара на компютърни и софтуерни инженери има недостиг на 30 хиляди работници. Говорим за готовите работни места, които веднага могат да бъдат заети. Средно един такъв работник вкарва по 3000 лв. месечно (заплати и данъци) в икономиката, с източник – външния пазар. Т.е. чист приход от „износ“, вливащ се в задъханата ни икономика. 3 хиляди месечно са 36 хиляди годишно. Това умножено по 30 хиляди свободни работни места, прави 1 милиард лева нетен „кеш-флоу“ в опърпаната ни икономика. Реални пари, не напечатани, не инфлационни.

При наличие на мултипликатор от 6-7, това означават 6-7 милиарда лева нов БВП. Мултипликаторът показва на 1 лев, вкаран в икономиката, колко БВП се създава. В момента нашият БВП е 80 милиарда лева, а се обслужва от около 12 милиарда лева в обращение. Т.е. 1:7. Появата на още 1 милиард „живи чисти пари“ с външен източник, ще увеличи БВП с около 7 милиарда лева.

И това са само наличните, готови и свободни работни места. При наличие на работна сила, фирмите ще намерят и други клиенти навън и ще докарат още поръчки. Съвсем спокойно можем да говорим дори за 100-150 хиляди такива нови работни места. Т.е. за 30-40 милиарда нов БВП. Представете си рязко забогатяване на цялата икономика с 50%. Да станем 50% по-богати, отколкото сме сега, и то в рамките на мандат – мандат и половина!

Какво се иска насреща?

Иска се децата да учат полезни и пазарно търсени предмети, а не безсмислени теории. Ако се въведе повсеместно разширено изучаване на ИТ в училищата, то още първият „набор“, който излезе след 2 години, ще е готов за пазара на труда. Т.е. това са единайсетокласниците, които ще се обучават 2 години – 11 и 12 клас. След това ще започнат да излизат дори още по-подготвени деца.

Разширеното ИТ няма да им попречи да учат в университета после каквото си искат. Но ще им даде основа дори само за това докато са студенти (например медицина или право), да работят и да си изкарват джобни. При това да работят на добре платена, спрямо времето, работа.

Обучението по информационни технологии в момента е вид икономическа, а не образователна реформа. Ако го направим, това ще е първата и успешна реформа след 27 години приватизации, концесии, закривания на индустрии и всякакви подобни идиотщини.

Към настоящия момент, обучението по ИТ е абсолютно бутафорно. 1 час седмично, и то се изучават съвсем елементарни неща. На някои места дори искат да го махат. Качественото ИТ образование е в няколко елитни училища като математическите гимназии и бившите компютърни техникуми. От тях излизат 1000-1500 деца годишно, което на фона на набор от 65 хиляди е смешно. Останалите ги учим за фризьори, готвачи, механици или им даваме „класическо“ образование по древногръцки. Не че тези науки са лоши. Просто изпускаме науките, които носят пари. А в бедна икономика, това би било разумно, да е първи приоритет. Поне докато забогатеем.

А през информационните технологии, и през голямото търсене на глобалния пазар, това е уникален исторически шанс за България.

Коалиция КОЙ се ангажира да предложи съответните промени, и да се пребори за тях с тежката просветна бюрокрация…

КК

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com