Незабавно преустановяване на всички неолиберални експерименти в образованието, и връщане на старото "социалистическо" училище, предлагат от Коалиция КОЙ. Всъщност, думата "социалистическо" не е точна, защото този модел на образование е стартиран още от началото на 20 век, и по царско време също е имало ред и дисциплина в училищата. Просто през социализма са постигнати най-големи успехи по тази система, и то затова се нарича "социалистическо".

Идеите на КОЙ включват премахване на делегираните бюджети, които подчиняват училището на учениците. Следва да е обратното - учениците да са подчинени на училището и да го зачитат. В момента доходите на училището зависят от бройката ученици, и съответно - никой не може да бъде наказан или изключен. Да не говорим за абсурдите с ромското образование, където учениците дори не ходят на училище, но ги водят, че са там, за да прибират държавната субсидия.

В по-малките населени места пък делегираното бюджетиране направо закрива местните училища. А закрие ли се едно училище, се закрива и съответното населено място. Това, между другото, е открито не от нас, а от Великобритания. Която поради опити за икономии, закривала училища из колониите. Така установила, че без училище на някакъв остров, той престава да бъде Британски.

Друг много важен проблем е дисциплината в училищата. Едно време имаше училища, носещи името на Макаренко. Сега той е напълно отречен, а учителите нямат право един шамар на келеш да ударят. Няма никакъв страх, никакво уважение към институцията. Децата си правят каквото си искат, те са взели властта в училищата. По този начин не може да се изпълни основната цел на училището - да възпитава децата. Вместо това, те "превъзпитават" учителите. Този неолиберален модел, основан върху свръх-права на децата, които не знаят как да ги ползват правилно, води обществото до разруха. Между другото, и на запад е така - тийнейджърите, които виждаме да се напиват в Слънчев бряг, са продукт на тази система. Родителите не могат да ги възпитават, заплашени, че ако удрят шамари, ще им отнемет децата. Учителите не могат, защото ще си загубят работата и ще ги съдят. И накрай кой се оказва, че може? Улицата...

Образованието и възпитанието следва да са консервативна структура. Макаренко е голям учен и педагог, и това, което е препоръчал е единственото правилно. То това всъщност не е Макаренко. Това са 10 хиляди години човешка история. Човек се възпитава с тояга и морков. В последните 30 години либералите "откриха", че можело и само с морков. Тоягата беше забранена. Резултатите са очаквани.

Коалиция КОЙ обаче няма да остави ситуацията в този и вид...

КК

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com