kornelia vs radev

Брутален скандал се е случил снощи в централата на БСП, докладваха относително надеждни наши източници. Присъствало е цялото висше ръководство, както и вицепрезидентът Йотова. Обсъждали са очевидните действия на президента срещу партията, които застрашават изборния резултат.

Чашата на червената лидерка преляло гласуването на декларацията в подкрепа на СЕТА. Както е известно, президентът я подкрепи, а след това пред медиите взе да говори друго. Червените пропагандатори в Интернет веднага взеха защитна позиция и опитват да насочват вниманието към приказките на държавния глава, а не към делата му. Но документът от гласуването е публичен, на сайта на Съвета е, и ясно се вижда какво точно е сторено. Независимите журналисти, блогъри и Фейсбук активисти вече го разпространиха. Което е брутален удар върху БСП с нейната анти-СЕТА предизборна позиция. Реално Корнелия не възнамерява да спира договора, защото БСП си е част от статуквото и слуша външните си началници. Но поне до изборите следва да се поддържа илюзията, че са срещу него. А сега Радев им забива нож в гърба.

Напрежението обаче изобщо не започва от Брюксел. Радев нанесе тежък удар на БСП и с крайно дясното си и неолиберално правителство. Той след това потвърди санкциите срещу Русия, докато Корнелия се кълне, че ще ги маха. А накрая проведе и активно мероприятия в терена на "зелените", което отвлече още десетки хиляди гласове от БСП. Става дума за абсолютно ненавременното решение да се позволи на Цеко Минев да строи в Пирин. Веднага след това Радев се намеси и отмени решението. С тези си действия, той първо отблъсна еко-активистите от БСП, а после - жителите на целия Пирински регион, които пък са категорично против зелените. Театърът е съвсем очевиден. Президентът нарежда на министъра си да направи нещо, после го опровергава (но него уволнява) и БСП губи избиратели. Очевидно невероятно изглежда, министър сам да тръгне да решава силно конфликтен въпрос като строителството около Банско. Който се влачи вече няколко правителства и винаги разпалва протести и контра-протести.

"Ще се разбера с Бойко, и "тоя" ще го махна", изревала червената лидерка ядосано, докладваха наши източници на "Позитано". Друг пък казал, че ако Цецка Цачева била президент, вредата щяла да бъде по-малка, защото щяла да прави същото, но нямало да го приписват на БСП.

За импийчмънт трябват 160 депутати. Т.е. ако президентът има подкрепата на силно малцинство в парламента, не може да бъде свален. Но ГЕРБ и БСП със сигурност ще имат тези гласове. В Конституционния съд после са основно гербери, избирани от техни мнозинства, или назначени от Плевнелиев. Т.е. ако се наговорят Корнелия и Бойко, Радев няма шанс.

Към настоящия момент президентът е много полезен на ГЕРБ, защото руши авторитета на БСП. Но след изборите няма да е нужен, и може да се превърне в пречка при евентуална коалиция на Бойко, Марешки и Патриотите. Тогава ядът на Корнелия може да струва главата на атлантическия генерал.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com