dobri inspired big

В тази зала, уважаеми депутати, са работили имена като Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Петко Каравелов, Иван Вазов, Андрей Ляпчев, Георги Кьосеиванов, Георги Димитров, Васил Коларов, Тодор Живков, Жан Виденов. Имена, с които внуците ни ще се гордеят. Да, сигурен съм, че ще се гордеят когато попремине политическата конюнктура и утихнат пристрастията. Но важният въпрос е днес има ли в тази зала човек, който да иска внуците ни да се гордеят с него. Има ли такъв?
Според мен – не!
И знаете ли защо? Защото в устите, и по-важно – в умовете ни, са все думи като Европейски съюз, Русия, САЩ, Доналд Тръмп, Ангела Меркел, кохезионни фондове, православно единство, атлантически ценности, интеграция, и разбира се, и не на последно място – Владимир Путин. Всичко това е обзело съзнанията ни, и липсва едно единствено нещо, което трябва да е там. Една дума – България.
По това се различавате всички вие, които сте днес тук, от ония, с които внуците ни ще се гордеят.
Те затова и заслужават тази чест. Защото преди всичко, и въпреки всичко, основното за което са мислели, е била една малка и проста дума, с голямо значение – България.
Смее ли някой от вас, уважаеми депутати, дори да помисли, че България може да е по-добре извън ЕС? Не казвам да излизаме. Казвам смее ли някой дори да помисли? Да седне, да анализира, да види има ли страни, които са преуспели сами. Да види опита им?
Не. Няма такива. Дори тези, които понякога пред избирателите си говорите срещу ЕС, дори вие вътрешно, в сърцето си, не ни виждате извън него. ЕС е майката-закрилница, която сте си намерили, и на която сте поверили съдбата на България. И така България вече не съществува. Тя е част от ЕС, и какво ще става в България, ще определят онези, които са най-загрижени за нея – западните бюрократи в Брюксел. В огледален образ на всичко това са така наречените русофили, които отново не виждат България като независима. Те по нищо не се различават от атлантиците, освен по това, че на мястото на Брюксел трябва да дойде Москва. Отново Москва.
Уважаеми депутати, признайте си – Вие дори не смеете дори да помислите за независимост. Вие вярвате в това, че като имаме господар, началник, комисар, другар отгоре, като имаме такова нещо, ще сме по-добре.
Ето затова, уважаеми депутати, между вас няма хора, с които поколенията ни ще се гордеят.
Всъщност, има ли държави, които да просперират, без да са в нещо като ЕС? Или без да са под крилцето на Кремъл?
Има такива държави. Южна Корея. Сингапур. Хонг Конг. Швейцария. Норвегия. Трябва ли да припомням, че Норвегия е в Европа, и е извън ЕС, и прогресът и е по-бърз от този на ЕС? И 2 пъти отхвърля на референдум членство в ЕС. Има ли други такива държави? Има. Чили. Индонезия. Израел. Малайзия. Австралия. Канада. Преди да посочите огромните територии на Канада и Австралия, да припомня, че това са слабо населени държави, по-малки като хора от големите европейски членки. Трябва ли им на тях нещо като ЕС? Или се оправят сами. Проспериращи държави, без голям брат има и в Африка. Например Ангола, както и Южна Африка – допреди 20-на години. В Ангола се водеше война, а днес просперира. А Южна Африка беше под санкции от целия свят, и въпреки това изгради проспериращо общество с висок жизнен стандарт.
Изглежда, уважаеми депутати, независимостта не е лошо нещо. Тя не води до национални катастрофи, а е ресурс, който може да направи едно общество силно, и дори велико. И това, уважаеми депутати, са го осъзнавали тези, които са стоели в тази зала преди вас. И които са мислели за едно единствено нещо – за България. България, като свободна и независима държава, която се стреми да гради своето бъдеще.
И преди да ми кажете, че при Тодор Живков не сме били независима държава, нека си припомним фактите. Тодор Живков превърна една мизерна селска страна, без течаща вода в домовете из селата, в модерно общество. Той изгради армия от 120 хиляди души, с 3000 танка и 200 самолета. Той прати 2 души в космоса, създаде класа от високо квалифицирани работници и построи фабрики, които не можем дори да разрушим вече 30 години след него. Въпреки огромните ни усилия, не можем дори да разрушим построеното от Живков. Но независима ли е била тази държава? Нали от Москва диктуваха всичко?
Ами да ви кажа, уважаеми депутати, тази държава е била много по-независима от днес. Защото независимост означава да правиш каквото искаш и то да е добро за народа ти. Независимост не означава просто да вееш флага на независимостта. Днес ние веем този флаг, но сме много по-заробени от Брюксел, отколкото бяхме от Москва. Днес Брюксел не ни строи атомните централи, а ги затваря. Докато Москва помагаше да строим. Днес Брюксел иска наши войници да умират за неясни каузи на световните корпорации в Ирак, Афганистан, Камбоджа. Москва никога не е искала това от нас. Български войник никога не е служил из незнайни места. Дори намесата ни в Чехословакия през 1968 г. е символична като размер, и изобщо не може да се мери с военните ни действия, които днешните господари изискват от нас.
Т.е. при Тодор Живков не сме били напълно независими, но сме били много по-независими от днес.
Точно както и при цар Борис III не сме били напълно независими, и сме били длъжни да се съобразяваме с Германия. Но сме били много по-независими от днес.
Ако погледнете историята, господа депутати, ще видите едно единствено и най-важно нещо – винаги и навсякъде всеки един народ, държава, племе, всички те са се стремели към независимост. И свободата и независимостта винаги, когато са постигани, са се превръщали в основа на възхода и просперитета. Славянските племена във Византия създават първата си държава, и започват да градят истинското си бъдеще, едва след съюза с българите, който им дава независимост. Преди това стотици години живеят под византийска власт. Но славянските държави започват от тогава. И днешна велика Русия не би съществувала, ако не беше този старт.
Българите живеят 2 века под византийска власт, и нищо не постигат. Едва след свободата на Асен и Петър, постигаме разцвета на второто царство.
Испания живее 8 века под властта на маврите. И едва след като ги прогонва окончателно, едва тогава тръгват корабите, за да открият Америка.
Съединените американски щати – днешният основен господар и началник на света, та същите тези щати, те съществуват 3 века под Британско управление. И нищо не постигат. Превърнати са в земеделски колонии на метрополията. Едва след като се освобождават, те стават това, което са. И го правят само за 1 век. За 1 век свобода, постигат статута си на първа световна сила! Изпреварват дори метрополията си!
Знаете ли, уважаеми депутати, че Англия е възпитавала и принуждавала колониите да не развиват нищо друго, освен земеделие. Индустрията била ненужна, печелели повече пари от селско стопанство. Знаете ли, че тази идеология остава властваща дори след освобождението на САЩ. Пропагандното робство държи колониите, дори когато вече не са колонии. И само свободата, и далновидната мисъл на отделни американски лидери, тласкат тази страна по пътя на бъдещото и величие. Би ли станало това като Британска колония? Би ли имало такива лидери, извън затвора?
Уважаеми депутати, с робско мислене, прогрес не се постига. След 2020 година дори ще ви спрат субсидиите от Европа. Разбирате ли какъв е смисълът на тези субсидии бил. Не дори да ни хрантутят безсрочно. Тези субсидии са сиренцето в капана. Да влезем вътре, да ни обвържат и заробят, и после ще ги спрат.
След 2020-та няма да ги има дори трохите, които сега ни дават, и които поне за политическия ни елит, бяха доста вкусни. За народа не е ясно изобщо усетил ли е нещо. Но поне за вас, това папкане беше вкусно. Но и това ви спират. И знаете ли защо?
Ами защото вече нямат нужда от вас, уважаеми депутати. Държавата е поробена, няма армия, няма независима политика, няма икономика, няма фабрики, дори огромна част от младото население вече го няма. Така държава не може да се съпротивлява, тя няма нужда от свой елит – дори корумпиран и продажен, но от свой елит. Такава държава има нужда от един комисар, който да отговаря за нея и да събира данъците за метрополията. Такава псевдо-държава има нужда от управителя на една римска провинция. И затова спират подкупите за местния елит, които до днес завоалирано се наричаха „еврофондове“.
Но вие мислите робски, уважаеми депутати. Затова вместо да вдигнете бунт и да си върнете свободата, затова вие се опитвате да „запазите кохезионните програми“. Т.е. вие се молите на господаря си да ви остави трохите. Вие не вземата сопата и кремъклийката и да прогоните султана. Вие се молите на султана да ви остави милостинята. Или поне част от нея.
Ето затова, уважаеми депутати, аз се съмнявам в тази зала да има някой, с когото внуците ни да се гордеят. Тук няма Стамболов, няма Вазов, няма Живков. Тук сте само „кириакстефчовци“, „атлантици“ и „московци“.
С кого тогава ще се гордеят внуците ни, когато отминат политическите пристрастия? Кой знае. Аз не знам. Не мога да ви отговоря. Като ви гледам, просто не мога да ви отговоря. Последният, с който ще се гордеят, ще бъде Жан Виденов. Помислете искате ли това да е така?
И преди да ми зададете глупавия въпрос „кой би се гордял с Жан Виденов“, ще ви дам отговора – „кой би се гордял с Бенковски?“. Проектът на Бенковски е пълен провал. Струва живота на 30 хиляди българи, и то най-активните и предприемчиви – тези от Подбалкана. Бенковски е Жан Виденов на 19 век. Най-голямото бедствия в историята на народа ни.
Всъщност дали е така? Бенковски е герой? Защо?
Ами защото, уважаеми депутати, дори да не е успял, той се е борил. Той се е борил за свободата. Затова е герой. Той е смачкан и унищожен, точно както смачкаха и унищожиха Виденов. Но когато попреминат политическите пристрастия, народът ще види, че разлика между тях няма. Жан Виденов е последният с визия и мисъл за бъдещето и свободата. И той ще е последният, с когото внуците ни ще се гордеят.
Аз съм сигурен в едно – няма по-оцеляващо същество в историята от българина. Ще оцелее и този път, ще надживее дори вас. Искам да кажа, че наши внуци ще има. И те ще дойдат, дори въпреки опитите на настоящото безличие да унищожи дори бъдещето ни. Това е позитивният край на тази ми реч. Българи и внуци ще има. А това, че няма да има с кого да се гордеят, е единствено наш срам, това е наш грях, а не техен. Все още имаме малко време да изкупим греха си…

Добри Божилов,
Неизбран за депутат
Коалиция КОЙ, 18 в бюлетината, 0,000028% от гласовете…

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com