През първите ТРИ от ЧЕТИРИТЕ дни на настоящия месец България е абсолютен рекордьор по най-скъпа електроенергия, постигната от енергийната борса, в сегмента ДЕН НАПРЕД, по сравнение с останалите осем европейски държави, които редовно наблюдавам, сравнявам и понякога ви показвам.
Това е пълен АБ-СУРД, с оглед на даденостите, като топло време, низко потребление и далеч от рекордните нива на износ.
Това ме провокира да се поразровя по-дълбоко в причините за тази аномалия.
И ето какво открих.
Отговорът на загадката събрах на една снимка, съставена от три таблици.
Най-горната таблица е от Българска (не)зависима енергийна борса, където в зелената рамка са показани средните дневни цени, за последните ЧЕТИРИ дни, в единици лева/МВт.ч.Втората и третата таблици са от сайта на АЕЦ „Козлодуй, където се виждат последните ЧЕТИРИ приключили търга за продажба на електроенергия, проведени в самия край на март, както и пред последната от тези четири оферти, на която личи датата и часа на нейната публикация.
За да усетите разликата е хубаво да усредните цените в зелената рамка и тези в червената, а после да ги сравните. И така, средната цена на борсата, за първите четири дни на април е 79,14 лева/МВт.ч, а средната оферирана цена от АЕЦ-а е 62,25 лева/МВт.ч. Тук е важно да отбележим, че ние не знаем цените, на които АЕЦ-ът е сключило сделките с „честните“ търговци, защото тя крие от нас това, като че ли АЕЦ-а не е наш. Възможно е даже цените да са под нивата на обявените оферти?
Разликата между двете средни цени представлява 16,89 лева/МВт.ч или 27,1% по-висока цена на борсата, отколкото часове по-рано е продавал АЕЦ-а. Започна ли да ви се разсейва мъглата?
И сега е моментът да ви напомня, какво се случи в още в първите дни на януари 2017-та г., когато той се развика … „Р.Овч.: Кой ми пипа тока от АЕЦ „Козлодуй“?„. Тогава искаше да разследва борсата и да наказва фирмите, които купували евтино от там. Сега мълчи. Нищо не забелязва?
Важно уточнение! Обявените от АЕЦ-а товари (като се умножат на 24 часа, се получават количества електроенергия в МВт.ч) изглеждат да са около или под 20% от средно дневните количества търгувани на борсата. Но и тук няма как да вЕрваме на АЕЦ-а, поради същата причина – отказ да публикува резултатите от търговете. Много по-вероятно е всеки ден от четирите оферти на АЕЦ-а да са се разигравали различни товари (количества), а не както може да изглежда от таблицата, едно и също количество да се е търгувало на порции? Ако товарите (количествата) са различни, тогава делът на търговия от АЕЦ-а надскача даже 50% от количествата търгувани от борсата. А ако всичко се продаваше на светло от борсата тогава и цените там нямаше да са рекордно и абсурдно най-високи в Европа.
Така подставените от Р.Овч. „честни“ частници, като другаря Георги Кадиев и съпругата му, си купуват евтино нашия ток, а после могат да го продават на борсата с мечтана печалба или направо да го продават на краен консуматор или да го изнасят при още по-изгодни цени?
За награда, за титаничните усилия на другаря Р.Овч. да граби и мачка матряла той вече ЧЕТВЪРТО правителство подред представлява държавата България, т.е. всички нас, в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“. И това изглежда ето така „Р.Овч.: Едно, две, три, четири … правителства„. Чака петото, за да му повиши заплатата?

Източник: http://bultimes.com

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com