"Всеки според въображението си може да си представи как би изглеждала Хитлерова Европа. Всъщност, много европейци не биха могли да си го представят, защото нямаше да се родят. Аз съм от тези, които не биха се родили, ако не беше Денят на победата, защото родителите ми са били част от съпротивителното движение в България и нямаше да са живи без този ден". Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Искра Баева, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
По думите ѝ в случай на победа на Хитлерова Германия във Втората световна война, вероятно планът „Ост” за освобождаване на „жизнено пространство” за германците в Източна Европа би бил реализиран с цената на живота на милиони славяни и източноевропейци.
"Да не говорим за групите на физически или психически „непълноценните”, на политическите противници, на „низшите раси”, сред които въпреки общоприетото днес мнение не са само евреите, а и много други етнически групи и националности", допълни проф. Баева.
„Така че победата на Антихитлеристката коалиция през 1945 г. има огромно значение за развитието на Европа и света, най-вече на европейците. Този ден наистина трябва да се помни и почита като спасителен за онази Европа, която олицетворение на хуманизма и на цивилизацията“, коментира Искра Баева.
Според нея невъзможността от установяване на „хилядолетен райх”, каквато е пропагандната теза на Хитлер, се крие във факта, че строго подредената и централизирана държава, която създава Хитлер, не може да просъществува дълго в мирни условия, защото тя е планирана за извънредна ситуация, каквато е войната.
„Затова е добре в Деня на победата да си припомним най-големия урок от Втората световна война, който се съдържа в двата призива с по трите думи: Никога повече фашизъм! Никога повече война!“, каза проф. Баева.

Източник: Гласове

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com