„БСП за България” внася законодателни промени в защита на гражданите от злоупотреба с имуществото им. „Ще сложим край на произвола на частните съдебни изпълнители“, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Няма да оставим Мая Манолова сама в тази битка“, добави тя.

Председателят на БСП обясни, че омбудсманът няма право на законодателна инициатива, а прави само препоръки и предложения, и е необходимо депутати да внесат тези промени, за да станат факт. „Искаме да доведем докрай битката с монополите и да защитим правата на гражданите”, заяви Корнелия Нинова.

Тя поясни, че се предлага да се удължи срокът за призоваването и поне три пъти в един месец да бъде търсен длъжникът. Нинова подчерта, че единият от тези три пъти трябва да бъде в неработен ден. „Ако и така не бъде намерен и призован длъжникът, съдът служебно да го направи и ако не може, да му бъде назначен особен представител, който да защитава правата му”, допълни лидерът на левицата.

Корнелия Нинова обясни и друга промяна: в заповедта за изпълнение да се посочва банкова сметка, по която длъжникът да може доброволно да плати и ако го направи, да не дължи такси. „Дава се възможност и длъжникът да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебния изпълнител”, каза тя.

Председателят на БСП посочи, че се предлага таксите да не надхвърлят като стойност дължимото. „Предлагаме доходът от труд и пенсия, в размер на минималната работна заплата, да не може да бъде отнеман от длъжника”, заяви Нинова.

Тя подчерта, че с тези предложения ще бъде поправена една несправедливост спрямо българските граждани, които са осъждани, без да имат информация, запорира им се имущество много над стойността, която дължат с натрупване на лихви и такси. Корнелия Нинова подчерта, че левицата внася за втори път тези предложения и ще изведе тази битка до край.

ГЛАСОВЕ

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com