Остров, на който не се допускат жени, влиза в списъка на ЮНЕСКО

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обмисля добавянето в списъка си с обекти на световно наследство японски остров, който забранява достъпа на жени.
Окиношима е остров в Югозападна Япония, който от векове не допуска жени на територията си заради религията.
Миналата седмица Международният съвет по паметниците и местностите обяви препоръката си островът да бъде включен в списъка с обекти на световно културно наследство, съобщава T+L.
Окиношима е дом на храма Munakata Taisha Okitsumi, който е построен в чест на богиня на морето. Между четвъртото и деветото столетие той играе ролята на точка за обмен между Корейския полуостров и Китай.
Гръцкият остров с най-синя вода в света
Малко места по света могат да се похвалят с магнетичната гледка на изумрудено сини води, миещи брегове със ситен, бял пясък
Археолозите са открили над 80 000 артефакта на острова, включително корейски златни пръстени и стъклени чаши от Персия. Те са обявени за национални съкровища.
Но не всеки може да види историческия остров. В допълнение към пълната забрана на жените-посетители, мъжете трябва да се съблекат голи и да извършат очистващ ритуал, преди да им бъде разрешено да стъпят на парчето земя.
Те също така трябва да се съгласят никога да не разкриват подробности за пътуването си.
Дори ако островът получи статут на световно наследство, правилата за посещенията няма да се променят. Те ще останат „строго регулирани“.
Окончателно решение относно статута на острова ще бъде взето на срещата на ЮНЕСКО през юли. Ако бъде приет, Окиношима ще се превърне в 17-ата японска забележителност със статут на световно наследство.

Източник: profit.bg

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com