DSC_5189_8.jpg

Подновява се отложената 4 пъти за двете години управление на кабинета Борисов 2 концесия на Летище София, която бе спряна от служебното правителство поради липсата на международен консултант и концепция за развитие, занижения очакван приход, риск от рязко покачване на таксите за пътниците, оценката на сигурността като само 5% от точките, необходими за победа на търга.
Сега новият стар транспортен министър Московски обяви възобновяването на състезанието. В него играят две турски фирми – ТАВ, която оперира Истанбул, Тунис, както и летища в Грузия и Саудитска Арабия, Лимак, която прави новата аерогара в Цариград, която се очаква да бъде най-голямата в света, и Фрапорт – оператора на Франкфурт.
Тъй като немският кандидат вече държи Варна и Бургас, евентуално обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията за концентрация на пазара е много вероятно. Което пък прави турците фаворити.
Концесията ще бъде организирана от новия директор Владимир Рапонджиев, досегашен отговорник по сигурността, а старият Павел Станчев, който освен при Герджиков, менажираше аерогарата при Станишев и Борисов 1, е освободен.
В отдаването на летището при тези кандидати ще има и политически залог, доколкото младшият партньор в правителството Обединени Патриоти многократно се е противопоставял на турското бизнес влияние у нас.

Източник: 19MIN.BG

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com