Италия излиза временно от Шенгенското пространство, съобщава БНР. Формалният повод за това са срещите на Г-7, на които страната е домакин от днес до 30-и май. Страната излиза от Шенгенското пространство, за да може спокойно да се проведат срещите на финансовите министри от Г-7 в Бари от 11-и до 13-и май и тази на върха на 26-и и 27-и май в град Таормина на остров Сицилия.

Реално обаче излизането е "опипване на почвата" за по-сериозно напускане. Италия няма друг избор, освен реално да скъса с ЕС, просто защото заради него вълната от мигранти ще я удави. Ако не е в съюза, би могла да не зачита в такава степен човешките права на негри и араби, и да ги въдвори по острови и в лагери. Докато е подчинена на Брюксел обаче, това е невъзможно.

Сега по всички италиански граници – сухоземни, въздушни и морски ще се осъществява контрол.
По този повод службата на гражданската авиация предупреди всички авиокомпании, извършващи полети от и за Италия, да информират своите пътници чрез интернет страниците си за промените и явяване по-рано на летищата за обработка на багаж и документи.

Специалните мерки за сигурност в град Бари за срещата на финансовите министри от Г-7, която започва утре са уникални – мобилизирани са 1500 полицаи, в града са монтирани 250 видео камери, дроните за въздушно наблюдение са три, отделно 40 смартфона за оперативна информация, а към оперативната зала за общ контрол ще бъдат включени 338 „електронни очи“. Те са монтирани на жп композициите в района и на влака, който на 12-и май ще заведе специалните гости да разгледат град Матера, избран за културна европейска столица заедно с Пловдив през 2019-а година.
От гледна точка на борбата с тероризма, подобни мерки нямат никакъв смисъл, защото евентуалните терористи вече са проникнали. А охраната на тежките министерски тела се свежда до малък район на конгресния център, и реално няма нужда да се блокира Шенген.
Освен ако тренират за нещо друго...
ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com