kornelia hitler

Всевъзможни слухове пълзят относно предстоящото приложение на новия устав на БСП, който разделя партийни от държавни постове. Всъщност обаче, това не е някакво ново изобретение, а е моделът, с който Адолф Хитлер е управлявал партията и държавата. Фюрерът е известен с това, че е дублирал почти всички важни постове с различни хора. Така например в правителството има "министър на външните работи". А в партията е създаден пост на външнополитически партиен секретар. В правителството има "министерство на икономиката". А в партията има "секретар по развитие на икономиката на Райха". Целта на цялото това раздуване на партийна и държавна бюрокрация, е отделните бюрократи да се конкурират едни с други, да се дебнат, и в крайна сметка да стигат до арбитъра - канцлера, който е и партиен лидер. 

Схемата на Корнелия е абсолютно същата. Единственият, който може да съчетава държавен пост с партиен, е лидерът. Тя е депутат, лидер на опозицията, вероятно в бъдеще - премиер. Тя е и лидер на партията.

Всеки друг ще трябва да избира едно от двете - партийна кариера или държавна. Държавната кариера значи текуща власт, но и загуба на позиции в самата партия, т.е. зависимост от лидера. А партийната кариера значи укрепване на позициите в партията и подронване на властта на министрите и депутатите, и замяната им в бъдеще. Арбитър на всичко това е Фюрерът.

Факт е, че тази система функционира безпогрешно 12 години и е съкрушена единствено от непредвидимия фактор, наречен "руски войник". Иначе във всяко едно отношение - и вътре, и вън, системата работи. И е толкова ефективна, че дори през 1943 г. Хитлер е обявен официално за "човек над закона". Т.е. за еквивалента на това, което са правели египтяните, които обявявали фараона за бог.

По този път върви и Корнелия. В неделя старата гвардия ще сдаде властта на нови кадри.

Атанаска Тенева ще бъде новият член на соцръководството от Пловдив на мястото на извадения от ИБ на БСП Георги Гергов. Жестът на Корнелия Нинова е повече от задължителен, защото пловдивската партийна организация е втората по големина и влияние след софийската.

Другото ново попълнение вероятно ще бъде дългогодишният кмет на Гоце Делчев Владимир Москов. Твърде възможно е в ръководството отново да влезе и Янаки Стоилов, който е ярък представител на вътрешната опозиция в БСП.

Повечето от народните представители, които са членове и на соцръководството, са заявили, че нямат проблем с изваждането им от бюрото и няма да предприемат контраатака на пленума. Такава се очаква да организира само Красимир Янков, който ще се прости и с поста си на организационен секретар. В момента той го дели неофициално с Кирил Добрев. Янков не е съгласен с виждането на лидерката, че съвместяването на депутатството с чисто партийната работа в ИБ не е удачно. Той организира мощен отпор с подкрепата на част от варненската група в Националния съвет, част от пловдивската, както и видинската. Подкрепят го и изхвърлените от предишното ръководство на БСП. Той обаче може да разчита на около 40 до 50 гласа от общо 188. Почти никога обаче на заседание на Националния съвет не присъстват всичките му членове.

В същото време софийската организация е плътно зад Нинова, както и останалите от страната. Повечето социалисти споделят виждането, че, както е и по устав, председателят на партията имато право да си избере хората в бюрото, които ще са оперативният му екип.

Повече от сигурно е, че бившият вицепремиер по европредседателството - Деница Златева, която се връща в състава на ИБ на БСП, ще стане и заместник-председател на партията. Другият зам. вероятно ще бъде Драгомир Стойнев, а Стефан Данаилов ще запази поста си на почетен заместник-председател. Кирил Добрев ще бъде предложен за организационен секретар, като е малка вероятността да стане и заместник-председател заради опасения на соцлидерката, че може да бъде бламирана за подобен кадрови избор.

С бюрото се разделят Весела Лечева, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и вероятно Валери Жаблянов, който има много отговорности като зам.-председател на Народното събрание. От стария състав на соцръководството постовете си ще запазят онези, които не са депутати - Атанас Зафиров, Радослав Гайдарски, Вяра Емилова, Бриго Аспарухов и Калоян Паргов. Мястото си вероятно ще запази и Крум Зарков, който е един от любимците на соцлидерката и само преди три месеца стана международен секретар на БСП след назначаването на Деница Златева за вицепремиер.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com