Тази година на 3 юни "Щурците" отново се събират да отбележат "50 години на сцената". Кирил Маричков е отново основна звезда, и отново не изпусна да политизира случая, като обяви, че "комунизъм е по-лошо от тероризъм". Това ни наведе на мисълта да погледнем историята на тази емблематична група и да стигнем до покъртителния извод, че е група на тероризма.

От 50 години на сцената, очевидно 23 са при "терористите", а останалите 27 - при анти-терористите атлантици. И какъв е резултътът - почти цялото творчество е благодарение на човеконенавистния комунизъм. А след това - почти нищо, или пък някакви антологии и компилации от стари парчета.

Единственото ново парче е песента "Аз не съм комунист", която се пееше по митингите на тия дето се готвеха да приватизират държавата. Факт е, че то стана хит, макар и по политически причини. Но все пак, беше хит. Но съпоставимо ли и то с десетки песни преди това, и с общо 16 албума в кариерата им?

След края на комуно-тероризма, Кирил Маричков първо стана депутат, а после се опита да прави бизнес. Радио "Тангра" обаче пропадна, но за сметка на това Маричков получи орден от... Георги Първанов, известен комунистически деец и агент на ДС. Прие го с гордост. В момента, вместо да пее, Маричков се занимава с промотиране на каузата на "Музикаутор", т.е. източване на пари от България, основно във външна посока - към глобалните корпорации, собственици на музикални парчета.

Добре е все пак да се уточни, че Кирил Маричков е само най-известният "щурец", но не е единственият. Другите са по-умерени и не заемат толкова крайни позиции. Починалият Петър Гюзелев пък беше много културен човек, считан за най-големият професионалист в групата, и не се е занимавал толкова нахъсано с политика. Той беше ревностен християнин-протестант. Т.е. единствено Маричков превръща групата от култура в политика.

На 3 юни в Арена "Армеец" отново ще звучат основно песните от терористичния им период.

Добри Божилов
14-05-2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com