Нечуван скандал сътвори неолибералният ни елит. Както е известно на връх Гергьовден, в Брюксел отваря врати "музей на европейската история". Т.е. място, на което европейските народи ще преставят себе си и историята си, за да се запознаят по-добре с тях другите народи.

И в този музей, България е изпратила... султански ферман. Става дума за документ, издаден през 1831 г. на търговец на име Атанас Михайлов. Той му дава права и привилегии за търговия в Европа, Персия и Индия.

След 1300 години история, приблизително двойна на Османска Турция и по-дълга от на всеки друг народ в Европа, та от 1300 години история, намерихме да се представим със султански документ. Няма Мадарски Конник, няма Велики Преслав, няма азбуката на 400 милиона души. Няма цар Калоян, който при това е бил про-западно настроен и получил признание от папата. Няма Симеон Велики. Няма Самуил. Няма Лондонското четвероевангелие или Светославов сборник. Изобщо - третата най-богата на археология държава в Европа, няма какво друго да покаже, освен един султански ферман.

Е, за да измият очи, са пратили и едно фото-копие на Търновската конституция. Тя между другото всъщност е конституция на Белгия, преписана от руския цар за българите. Т.е. не може да се каже, че е някакъв наш принос към европейската култура. Но фермани белгийци и французи действително нямат.

И двата експоната са собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Кой точно е решил те да се дадат, не е ясно. В трезорите на НИМ има няколко десетки хиляди експоната, които никъде не се показват, просто защото няма място. Ако ги пратим в Брюксел, не бихме загубили нищо, и със сигурност бихме си направили по-добра реклама, от с този ферман...

Добри Божилов
05-05-2017

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com