Това става (без)пределно ясно от словото на Р.Овч. №2 при вчерашното и повторно встъпване в длъжност министър енерГЕПИка. Но за да разберете как е зашифровано убийственото послание е хубаво да си припомните обещанията на престъпната групировка ГЕРБ, преди последните парламентарни избори, в частта ЕнерГЕПИка. Ще ви ги припомня 1:1 от сайта на самата групировка:

Изпълнение на решението на МС от 15.12.2016 г. за АЕЦ „Белене”

ВАЖНО ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ! Заседание и Решение, каквото и да било, на МС, на посочената дата е НЯ-МА-ЛО! Истинската дата е 14-ти декември, т.е. ден по-рано. Според мен „грешката“ не е случайна, а нарочна, за да послужи за последващи оправдания и манипулации.

Но все пак нека видим финалните реплики от стенограмата на въпросното заседание, касаещи точката за АЕЦ „Белене“:

„ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Точно така, най-голямата банка в света, Индустриалната банка на Китай, изцяло държавна банка, която изрази желание и застава зад финансирането на един такъв търговски проект при условията, които нашето правителство поставя. Така че, подобно решение наистина ще даде възможност за реална заявка по отношение на един такъв инвеститорски интерес. И мисля, че това решение е много добро и защитава в максимална степен и публичния финансов интерес, имайки предвид това, че пък държавата отпусна възмездна финансова помощ на НЕК, за да плати своето задължение. Така че, при една успешна реализация и продажба на този проект, ние ще можем да възстановим в максимално кратки срокове и задължението си към държавата.

Благодаря.“

И веднага след това:

Не става ясно дали е имало гласуване или бащицата така си ги приема нещата?

Същият ден (14/12/2016 г.) правителствената информационна служба пуска съобщение:

ИНДУСТРИАЛНАТА ТЪРГОВСКА БАНКА НА КИТАЙ ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС ДА ФИНАНСИРА ПРОЕКТА АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

14 Декември 2016

В съобщението няма НИТО ЕДНО китайско име, а публикуваната снимка е толкова малка, че не се различава, кой кой е.

Същият ден (14/12/2016 г.) вестник „Капитал“ публикува съобщение за въпросната среща:

Нов китайски инвеститор с интерес към „Белене“

В него в частност се казва:

„От друга страна, изграждането на подобен проект без никакво държавно участие и гаранции за изкупуването на електроенергията ще бъде прецедент в ядрения бизнес (забравили са да уточнят – в световен мащаб – бел. Г.К.). Дори английският проект за атомна централа – Hinkley Point, който ще се изпълни от френската EDF и китайската CGN, има 35 години срок, в който ще получава частична държавна помощ чрез така наречените договори за разлика. Освен това на централата е гарантирана минимална цена на изкупуване от 92.5 паунда на мегаватчас, което е доста над сегашните пазарни цени на електроенергията. Държавата също така даде гаранции на инвеститорите за обезщетение, в случай че правителството се откаже от проекта.“

(На снимката от статията във вестник „Капитал“ се вижда само едно лице с изразени китайски черти, но име пак не е споменато.)

Казано накратко при тези условия проекта НЯМА НИКАКЪВ ШАНС някога да стартира, камо ли да завърши и заработи. Кауза пердута, както казват италианците?

И сега се връщаме към вчерашната изцепка на министър Р.Овч. №2, което гласи:

Теменужка Петкова: Ще надграждаме постигнатото от последните две години

04.05.2017

„По нейните думи, довършването на казуса АЕЦ „Белене“ по възможно най-добрия за обществото начин също стои на дневен ред. „Когато е похарчен толкова сериозен финансов ресурс, ние сме длъжни да постигнем най-доброто решение“, допълни тя.“

Така, въпреки абсолютната яснота, че този проект НЯМА НИКАКВО БЪДЕЩЕ Р.Овч. №2 ще го възкресява, за да ни надГРАБВА?

ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА! Посетих интернет страницата на въпросната китайска банка. Зададох на вътрешната търсачка думата за търсене Bulgaria и ето какъв резултат получих:

Умопомрачителен интерес! Не ли?

За финал е добре да припомним, че идеологът и архитект на този грабеж за милиарди, истинския Р.Овч., вече повече от 1400 денонощия е на държавна служба, в това число и по време на целия кабинет Борисов2. Матрялът си мисли, че работи за себе си? Ха-ха-ха-ха…!

Георги Котев

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com